Eveniment pentru comunitate desfășurat în 28-29 noiembrie si 2 decembrie

Scoala Postliceala Sanitara de Stat Constanta împreună cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța vă invită in cadrul proiectului destinat comunitații constănțene ’’DONEAZA SI SALVEAZA!” în perioada 28-29 noiembrie si 2 decembrie 2016.
Este o campanie de donare de sânge și totodată de conștientizare a nevoii de produse sanguine din unitățile medicale, nevoie care poate fi acoperită doar prin efortul nostru, al tuturor. Campania se va desfășura în perioada 28-29 noiembrie si 2 decembrie 2016 la sediul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, situat pe strada Nicolae Iorga nr. 85. Programul pentru donare este zilnic, între orele 7.30 – 13.00.
Este importanta aceasta initiativa pentru a pune un semnal de alarma cu privire la necesitatea de produse sanguine din saptamana 28 noiembrie-2 decembrie.Intre aceste produse sanguine se numara si trombocitele. Pe lângă exuberanța vitală a hematiilor și încruntarea războinică a leucocitelor, aceste „celule” fac mai degrabă o figură umilă. Ele răspund de integritatea vaselor de sânge, mai sunt numite și plachete. De fiecare dată când un vas de sânge se rupe (prin traumatisme mai mari sau mai mici), trombocitele intră în acțiune. Trombocitele au o valabilitate de 5 zile , iar pacientii care au aceasta necesitate plachetara vor putea beneficia in data de 5 decembrie ,doar daca numarul donatorilor in data de 2 decembrie acopera nevoia de sange.
Prin această inițiativă, Scoala Postliceala Sanitara de Stat Constanta dorește să încurajeze tinerii orașului nostru să doneze sânge. A fi donator de sânge este un gest voluntar, umanitar, neremunerat și anonim. Este o acțiune făcută din suflet pentru a salva o viață de om!
Stiați că, donând 450–500 ml de sânge, puteți salva până la 3 vieți omenești? Cantitatea de sânge donat se reface ca volum într-un interval de timp de până la 4 săptămâni. Donând sânge, puteți fi eroul necunoscut al unui om aflat la nevoie, pe patul de spital.
Pe lângă bucuria de a ajuta, de a salva vieți, există și alte beneficii personale ale acțiunii de donare de sânge. Pentru o viață sănătoasă chiar se recomandă să donăm sânge periodic. Studiile medicilor au arătat că:
 donatorii își reduc semnificativ riscul de boli cardiovasculare, riscul de a se îmbolnăvi de cancer și riscul de a paraliza.
 când donați, vă ajutați organismul să-și împrospăteze sângele și să-și crească imunitatea.
În plus, pentru a putea dona sânge, vi se efectuează un mini-set de analize gratuit, inclusiv se măsoară tensiunea, ritmul cardiac, temperatura corpului și nivelul de hemoglobina din sânge.
Criterii pentru donatorii de sânge:
 Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit si/sau nu sufera in prezent de hepatita virala, TBC, sifilis, infectie cu HIV, malaria, bruceloza, ulcer, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inima, afectiuni neurologice, neoplazii.
 Persoanele avand varsta de peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care sa reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau neurologice.
 Cu două zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice!
 În ziua donării se recomandă un mic dejun ușor și minim 500 ml lichide.

Dacă v-ați decis să donați sânge, vă așteptăm în perioada 28-29 noiembrie si 2 decembrie, între orele 7.30 – 13.00, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanța, strada Nicolae Iorga nr. 85, având asupra dumneavoastră un act de identitate (buletin, carte identitate, document provizoriu de identitate, permis de conducere, pașaport), în original și în termenul de valabilitate.

Despre Scoala Postliceala Sanitara de Stat Constanta:
Scoala Postliceala Sanitara este singura scoala , unitate de invatamant de stat Constanta, care pregateste asistenti medicali fara taxa de scolarizare. Este o scoala cu traditie si cu bune practice recunoscuta la nivel national si international. Certificatul de competente profesionale obtinut la finalizarea studiilor este rescunoscut in tarile din Uniunea Europeana si S.U.A.